Nu är jag färdigutbildad Monty Robertsinstruktör! 

Efter sammanlagt 3 månaders praktik på Flag Is Up Farm, Solvang, Californien så har jag genomgått min utbildning på Monty Roberts International Learning Center

Vi tar emot hästar för träning här på gården för grundhantering, sadel/ryttarvana, lastningsproblem.

Läs mer på sveahastkraft.se
Efter demon håller Jenny Alroth ridlektioner, mer info om det finns på equusfinland.com

Läs hela inlägget »

Här kommer lite fler bilder ifrån våren!
Det är fantastiskt kul att få jobba med unghästar. Man ser nya framsteg varje gång. Korallen är till stor hjälp då det är lättare för hästarna att följa den runda cirkeln och man slipper störa dom för mycket när de ska lära sig start, stopp och vändningar genom tryck i linan.
Vi passar även på att önska Gabriella och Elina lycka till i USA!
De kommer att tillbringa 5 veckor i sommar på Flag Is Up Farm i Californien där de fortsätter sin utbildning för att bli certifierade Monty Roberts- instruktörer.

Läs hela inlägget »

Våren kändes sen i år, men plötsligt tog allt fart på en gång! Man blir lika överraskad varje år då de sista vintermånaderna alltid känns kärva här i Sverige. Det är som att naturen håller andan för att sen explodra på ett par veckor.
Den 7-8 maj hade vi en helgclinic här på gården. Sara Hiller ifrån Stockholm jobbade hästar i vår korall och visade hur man kan arbeta med sin häst på ett sätt som gör hästen samarbetsvillig och avslappnad. Sara är utbildad Monty Roberts-instruktör och har varit i bl.a USA och Uruguay och jobbat med ohanterade hästar. Sara är även utbildad ridlärare på Strömsholm och hon brinner för att undervisa!
På lördagen hade vi även besök av Alexandra Ljungström ifrån Gällstad. Alexandra är utbildad equiopat och höll en föreläsning i hur man får och bibehåller en hållbar häst.
Vädrets makter var med oss hela helgen och det var kanon!
Trevliga människor och fantastiska hästar!
Vi har just nu två stycken unghästar som förbereds för ryttare. Bailey, 4år welsh cob, ägare: Olseryds Gård och Ikoon, 3år halvblod, ägare: Braskebo Södergård, fam. Teunis.
Båda hästarna är mycket trevliga att jobba med och det ska bli spännande att följa dom i framtiden!
Alla hästar är ute på grönbete nu. Endast några valacker är kvar i driften, det är de som är extremt lättfödda och som mår bäst av magrare bete.
FÖLJ OSS GÄRNA PÅ INSTAGRAM DÄR VI UPPDATERAR OSS OFTARE!
Olseryds Gård #olserydsgard

Läs hela inlägget »

GLÖM INTE ATT FÖLJA OSS PÅ INSTAGRAM! #olserydsgard

Denna höst/vinter har varit mycket spännande!

En gång i veckan åker jag till Gert och Anita Monell för att jobba med ett 2,5-årigt sto e. Irco Marco. Hon var ganska grön och reserverad i början men arbetet har gått väldigt bra framåt. Hon har nu haft ryttare på ryggen och meningen är att hon ska jobbas några gånger till innan hon får lite ledigt.

Ett 4-årigt sto e.Starkko- Irco Marco (uppf. Gert o Anita Monell) har varit på träning här under en vecka. Vi har tränat sadel/träns, långlining för förberedelse för ryttare (framåt,backa,vända) samt haft docka på ryggen. Mycket trevligt sto med potential.Detta sto kommer att fortsätta sin träning här längre fram.

Vi har även arbetat med en 6-årig hlb val som haft extrema svårigheter med sadel/ryttare pga smärtor i nacke och sadelläge under längre tid. Det som tar tid är att arbeta med muskelminnet o hästens trauma. Hästen förknippar ryttare och sadel med smärta- även att hästen nu är helt smärtfri. Även här har vi gjort stora framsteg och arbetet fortsätter.

Vår uppfödning First Key e.Last Liberty-Eighty Eight Keys xx har varit på löshoppning ett par gånger nu under vintern. Han ska ridas nu fram till årsskiftet för att sen få lite vila.

Joyful Key (Careful-E.E Keys xx) börjar bli stor kille och har börjat öva att stå i egen box korta stunder. Han kommer att få en lekkompis i början på 2016.

Läs hela inlägget »

Mycket har hänt sen vi skrev här! Vi har haft ett lyckat hingstbete, och den sista hästen åkte hem nu i september.
V.31 hade jag och Helen Carlen en träningsvecka och vi hade bjudit in den finska Monty Roberts-instruktören Jenny Alroth. Jenny har arbetat som instruktör sen 2011 och har jobbat med hästar i olika delar av världen. Mer info om Jenny hittar ni på equusfinland.com
Vi arbetade bl.a gröna unghästar där vi lade på sadel oc träns och jobbade dom i korall.

Några hästar har flyttat från lösdriften och några har tillkommit. Nu har vi 8st hingstar o val på driften och flocken är harmonisk och trevlig.
Vi har några projekthästar nu i höst. Bl a ett ungsto som ska förberedas med sadel/träns och så småningom få en ryttare på ryggen. Det är med andra ord en fullspäckad och intressant höst!

Läs hela inlägget »

Vi hade en demo här den 30 maj med Sara Hiller, cert. Monty Roberts-instruktör och utbildad ridinstruktör på Strömsholm.
Trots varning för regnväder så kom det 25 personer för att se Sara jobba med olika hästar i korallen. Tack för en fantastisk dag och en trevlig publik!
Det är sammanlagt 7st hingst/val på bete i sommar. Första veckan blev en tuff start då det blåste och regnade och var ganska kallt, men nu verkar vädret ha vänt.

Läs hela inlägget »

Kickan fölade tidigt i morse och allt har gått bra. En liten hingst med en vit strumpa.
Joyful Key e. Careful- Eighty Eight Keys xx

Läs hela inlägget »

Den 30 maj kommer Sara Hiller, certifierad Monty Roberts-instruktör och utbildad ridinstruktör på Strömsholm att hålla en demo här på Olseryds Gård!
Sara kommer att jobba med hästar i vår rundkorall, där hon visar och förklarar M.R koncept Join-Up.
Tid: kl.10.00
100kr/person
Lättare fika finns att köpa.
Anmälan och betalning via Swish 0702456575 eller Bg. 769-4219
Ange "MR" samt namn och antal personer.
VARMT VÄLKOMNA TILL OSS!

Läs hela inlägget »
Summering av USA samt lite uppdatering!

De här veckorna efter USA har gått i ett rasande tempo.
Jag har inte varit inne här och skrivit hur examen gick.

Vår examen hos Monty var uppdelad i fyra stycken delmoment - skrivprov, muntlig presentation samt två stycken praktiska prov
Alla fyra momenten godkänns av Monty själv och det är endast han som avgör om du blir godkänd elller inte.
Jag var oerhört nervös och visste att detta kunde bli ett stort hinder för mig.

Det kändes lite som att jag föll på mållinjen då jag inte blev godkänd på ett av de pratktiska proven. Mina nerver gjorde sitt och med facit i hand så var det inte tillräckligt bra helt enkelt.

Hög kvalitet är det som eftersträvas på denna utbildning så det är bra att det är så hårt som det är. Jag var väldigt besviken och det kändes tungt. Nu efter att vi har kommit hem så har man landat lite och rannsakat det hela. Mitt mål är att klara av det sista delmomentet samt att göra min 3-månaders praktik på Flag Is Up. 

Jag och Helen, som även hon var på examen, ska träffas i april för att ha en träninghelg med lite unghästar. Allt för att få mer träning och slipa våra kunskaper ännu mer! Det enda sättet för oss att bli bättre är just hands on med mer hästar. Uppföljning kommer om denna helg!

Läget här hemma är stabilt. Jag jobbar lite med vår 3-åring och han sköter sig fint. Vi har även en 2-åring här på driften som ska läggas sadel på innan betet- Helen och jag kommer att jobba med den när hon kommer.

I sommar kommer vi inte ta in så många hästar på bete. Detta på grund av att några av våra beten är äldre så vi plöjde upp dom i höstas för att få bättre tillväxt samt minska maskangreppen. 

Vi väntar spänt på det föl som ska komma nu i slutet på april! Det är vår Master Key xx som är dräktig med Careful.  

 

Snacka om korvstoppning dessa dagar!
Man blir så trött av att försöka koncentrera sig hela tiden plus ta instruktioner på engelska. Som tur är finns Jenny från Finland där så är det något man inte förstår så kan man fråga henne.
Våra instruktörer samarbetar bra och det känner även vi av. Man blir lugn då man litar på de som är proffesionella i det här!
Idag har vi haft vår första examensdag inför Monty. Första dagen består av att man får starta en häst.
Med detta menas att man ska sätta sadel/träns och långlina en häst som aldrig har haft utrustning på sig. Man får en för oss okänd häst tilldelad till sig genom lottning.
Jag fick Becky, ett 6-årigt sto. 
Vi alla var väldigt nervösa men när det äntligen var min tur så gick det mycket bättre än förväntat.
Imorgon är det nya tag med tre timmar skriftligt prov och arbete med vildhästar.
Hästen som mannen sitter på är Shy Boy -vild mustangen som Monty tämjde ute i det vilda.

Filmen om Shy Boy finns att se på bl.a youtube.

Läs hela inlägget »

Veckan har varit intensiv och mycket bra. Vi känner oss alla mer säkra och jag personligen känner mig säkrare på hur mitt kroppsspråk påverkar hur min häst reagerar. Idag jobbade jag med Mark, en 2-årig valack som är en rescue som hämtades från slakteriet. Han har mycket svåra bilder därifrån och har antagligen fått utstå elchocker och annat.
Han är mycket känslig för hur man konfronterar honom och är man för osäker eller ryckig så kastar han sig bakåt eller emot stängslet.
Han är en mycket bra lärare som visar precis när vi gör rätt eller fel.
Det har gått väldigt bra i chuten idag.
Vi jobbar med Roxy och Lilly.
Lilly fick sin första session med grimma och lina och vi kunde få henne att följa oss och ge efter för trycket på linan iställlet för att gå emot det.

Läs hela inlägget »